De manege

Manege it Bytling is opgericht in 1970. In de beginperiode werd er gereden op een terrein aan de industrieweg in Zwaagwesteinde waar de leden zelf een bak hadden gebouwd.

Al gauw namen de leden van de ponyclub deel aan wedstrijden. De ponyclub ruiters namen deel aan wedstrijden onder de naam PC ’t Paardevriendje, de paard-rijdende leden namen deel aan wedstrijden onder de naam LR Hynstefreon .
Na enkele jaren gebruik te hebben gemaakt van het terrein aan de industrieweg moest er in verband met bouwactiviteiten gezocht worden naar een nieuw terrein, welke werd gevonden aan de Lange Reed.
Tot en met 1989 beschikte onze vereniging alleen over een buitenmanege, waardoor er elk jaar een winterstop werd gehouden. Daar kwam in 1989 verandering in. Door grote inzet van veel van de leden en een aantal vrijwilligers kon op 7 april 1989 de binnenmanege worden geopend.

Inmiddels bestaat manege It Bytling uit 2 rijhallen, van 20 bij 40 meter en 20 bij 60 meter, en een grote buitenbak. Daarnaast is er een gezellige kantine met uitzicht op beide rijhallen.
In het winterseizoen is  ’s avonds 1 rijhal beschikbaar voor het vrij rijden. Terwijl in de andere hal de verenigingslessen plaatsvinden.
Tevens worden er zowel zomers als ’s winters regelmatig dressuur- en/of springwedstrijden georganiseerd.